Seaside Cabins

Noel Lane Architects, in association with RB Studio

Bay of Islands, 2016

Winner - NZIA Auckland Award 2016 - Small Project Architecture

These two seaside cabins are cut into the hillside twenty meters from a small intimate beach in the Bay of Islands. They are sited facing northwest, concealed and immersed within the native bush of the terrain. The buildings are generous without being extravagant in area, and a large proportion of their footprint is covered by a glazed veranda. The small cabins are identical and positioned to take advantage of the view to the immediate shoreline below while located in elevation to one another so as to incorporate visual privacy. The plan is largely symmetrical with a part height wall division between the bedroom and bathroom/wardrobe.

 
 
_43A6898.jpg
 
_43A6919-Pano.jpg
 
_43A6978.jpg
 
_43A6941.jpg
 
_43A6691.jpg
_43A6916-Pano.jpg
 
coastal retreat interior.jpg
 

Rafters support a glass roof to the front and continue through the interior section, to the re-emerging glass roof above the bathroom and rear entry. The roof glazing enables a lightness and connection to the bush above and around.

 
_43A6733-Pano.jpg
 
_43A6983-Pano.jpg
 
_43A6963.jpg
 
coastal retreat crop.jpg
 

Photography
Sam Hartnett
Builder
Henwood Construction